Els deures d’estiu

Per: Teresa Cataldo

Article publicat a Social.Cat

 

Divendres, 27 de maig de 2022 | 08:45 h

S’apropa el període de vacances d’estiu i amb aquestes apareixen els dubtes: deures o no deures. Si han quedat assignatures pendents o el jove o infant va amb retard en alguna signatura és fàcil resoldre la qüestió, però què passa si no és el cas?

Els deures d’estiu són sempre un tema polèmic en el camp educatiu. Hi ha teories que sostenen que és millor descansar tot l’estiu, aprofitar de desconnectar de tota la part acadèmica i treballar altres: viatjar, fer una estada a l’estranger, participar d’un campus  esportiu. Hi ha també famílies que prefereixen aprofitar l’estiu per a tapar els forats que van quedar pendents durant el curs, fer algun curs per guanyar noves habilitats, sovint  d’idiomes, música, dansa, teatre.

La meva recomanació és mixta. És imprescindible gaudir de les vacances. Es poden  fer plans adaptats a totes les butxaques, amb un entrepà i una targeta de transport o la  bici, si vius prop de la platja tens per a un dia de platja meravellós, i si t’emportes el  frisbee, una pilota o les pales ja ni et dic.

A més a més, gairebé tots els pobles i ciutats compten amb programació d’estiu  gratuïta. Concerts, exposicions, tallers, festes majors… Això sí, cal surfejar una mica per  la xarxa o anar als estands d’informació turística. Però invertint una mica de temps tens  oferta cultural gratuïta per cada setmana.

Però marxo del tema, els deures. Una hora, aprofitada, al dia i mitja hora de lectura  abans del llit basta per omplir els forats pendents del curs, reforçar i no perdre el  ritme. De dilluns a divendres i el cap de setmana es manté la lectura. Llegir una estona  abans de dormir, en comptes de mirar mòbil, ajuda a desconnectar, baixar les revolucions i descansar millor.

Es pot dividir l’hora en dues parts o deixar-la sencera, i planificar quines assignatures i  quin temari faran setmanalment. Es pot incloure, en aquesta hora, algun dictat i/o un  diari de vacances, on redactin, i després corregeixis, el que els va passant en el seu quotidià. D’aquesta manera tindran, a banda, un bonic record d’aquells meravellosos anys… ?

Pels més grans, els que han acabat batxillerat o cicle i són majors d’edat, recomano molt l’experiència de treballar a l’estranger com au pair o de cambrer mitjançant alguna agència. Aprendran a sortir de l’ou, un idioma i es despertarà el desig per aprendre  llegues per viatjar més. Quan tornin, apreciaran molt més tota l’ajuda i acompanyament  que reben a casa, sabran moure’s amb autonomia, apreciaran la cuina casolana del papa  i la mama i seran més endreçades amb les seves coses. Sona a miracle, però és ben cert. El departament de joventut sol tenir un punt d’assessorament per les famílies respecte a  aquest tema. No és gens de car, i molt profitós.

És també temps per tenir la primera experiència laboral: cangurs, classes,  monitoratge, cambrer, o donar un cop de mà (amb horari) al negoci familiar. Això oferirà  també l’oportunitat d’aprendre gestionar-se econòmicament i valorar l’esforç familiar fins al moment, a més de la gestió del temps i del cansament. Com a orientadora sempre dic que és millor que els acomiadin de les primeres feines, que de la feina de la seva vida.

La teoria és fàcil, però com es pot posar en pràctica?

Recomano seure i pactar, fer un horari marc que inclogui tot: deures, temps lliure, sortides amb amics, tasques de casa, feina… Així també podràs tenir una idea de com  s’organitza i com funciona la vida del teu fill o filla. És important que s’entengui que l’horari és un marc, no ens hem de posar rígids i si surten plans especials, cal mostrar flexibilitat i  triar el més important per recuperar-lo, però no tot. Tampoc cal estressar o fer que se  sentin desbordats, perquè sinó en comptes d’aprendre a gestionar el temps, creuran que  són incapaces de fer-ho bé.

La meva experiència personal i professional respecte l’estiu amb un horari pactat és molt positiva. Requereix estar a sobre i supervisar que es compleixin els acords, però  amb mirar junts l’horari n’hi ha prou perquè vegin què tenen pendent, evitant així els  moments de disgust o discussió.

 

Volver

 

T'ha agradat aquest article? Comparteix-lo a:

Articles Relacionats

Relacions tòxiques a l’adolescència

Relacions tòxiques a l’adolescència

Publicat a Social.Cat   Dimarts, 15 de febrer de 2022 Hauria d'haver seguit amb la segona part de l'article anterior “Actituds destructives a l'adolescència”, però ahir va ser 14 de febrer i no podria imaginar una data millor per parlar d'aquest tema. Durant els...