Metodologia

Metodologia de treball

La meva tasca és estar al teu costat en aquest moment què estàs passant: una dificultat que no saps com resoldre, un canvi brusc en la convivència , noves etapes. No faig teràpia, ofereixo consultoria, assessorament i mediació. La meva trajectòria professional com a educadora social, m’ha dut a la cerca de l’arrel del problema o la dificultat. La meva metodologia passa per un acompanyament individual i personalitzat dels membres de la família o els equips amb els que treballo des d’una perspectiva global, descobrint, atenent i escoltant les demandes, facilitant els processos de creixement i aprenentatge.

L’escolta activa, l’empatia i la comunicació assertiva són els meus punts forts així com la meva capacitat de no posar etiquetes. Res no està bé ni malament, cal mirar si funciona o no, si serveix o afegeix dificultats. T’escoltaré i miraré d’entendre el que dius i també et donaré el meu punt de vista, encara que no sempre agradi, i si vols aprendràs a fer-ho. Què faràs amb mi:

1. Creativitat 

Cercarem el millor camí resoldre la situació que s’està vivint. Anirem provant i inventant tants recursos com calgui fins a trobar la teva pròpia recepta. No hi ha receptes de cuina per totes les casuístiques, però trobarem el menú que millor s’adapta a tu i la teva família o equip.

2. Actitud

Consisteix a estar disponible per oferir i compartir. Netejarem d’emocions negatives la situació què s’està vivint per poder afrontar de la millor manera el moment. Es tracta de gestionar les emocions: reconèixer-les, acceptant-les, entenent-les i baixar la intensitat. 

3. Aprendre 

Es desenvolupa la capacitat de percebre la realitat sense interferències, descobrint i evitant qualsevol il·lusió, recolzant-se en els fets i no necessàriament en les creences o els ideals. No es tracta d’acumular informació, sinó d’adquirir noves eines per la vida diària.

4. Acceptació

És important reconèixer quines són les nostres eines i fins a on podem arribar. Prioritzar les batalles en funció de les necessitats. Acceptar també les nostres carències personals, i seguir endavant amb la nostra vida amb el cap ben alt.  

Etapes

Durant els processos llargs d’acompanyament tant a families com a equips que he dut a terme, he pogut observar diferents etapes.

Etapa 1: la determinació.

Un membre de la família (pare, mare, referent educatiu) o del equip (responsable del projecte, CEO) es posa en contacte amb mi. Ha vist que necessita millorar algun aspecte i necessita ajudar per dur-ho a terme i té la determinació per fer-ho. Fem la primera sessió (gratuïta) presencial o virtual i acordem què es pot treballar. De vegades faig derivació a altres serveis o altres professionals si no és el meu camp. Idealment es passa a la etapa 2.

Etapa 2: el diagnòstic.

Es fa el diagnòstic i s’identifiquen objectius clars per totes les parts. Arribem a un acord de freqüència i metodologia de treball. Es comença a treballar i es donen estratègies per posar en pràctica.

De vegades m’he trobat casos que per arribar a la segona etapa, han necessitat més temps. Sovint necessitem un temps de reflexió per tirar endavant en un procés de canvi.

Etapa 3: noves estratègies.

Després de cada sessió, us endureu eines noves per provar i posar en pràctica. Provarem les tècniques i sistemes com calguin fins trobar les millors per vosaltres. La creativitat està en el punt més àlgid en aquest moment per trobar solucions. Podreu comptar amb mi per aclarir els dubtes que puguin sorgir durant la setmana. Els canvis ja es poden percebre.

Etapa 4: perseverança.

En aquesta etapa es passa a treballar en els canvis més profunds per tant es troben les resistències més grans, però si es superen és el moment d’interioritzar noves eines de comunicació, gestió emocional i hàbits que ja formaran part de tu i tots els membres que participin. Com que la urgència aparentment ja no hi és i el nivell de conflictivitat ha baixat molt o desaparegut, costa seguir.

Etapa 5: acceptació i reconeixement.

És el moment de fer un repàs dels objectius i veure quins s’han assolit i quins no. Potser ja podem veure perquè no s’han aconseguit alguns, però des d’un nou punt de vista. S’han incorporat noves i per tant la situació té una afectació molt menor. Diferent. És el moment del reconeixement, de veure tot el que hem canviat, avançat i millorat. És el moment de les medalles, tothom en té.

Etapa 6: mediació

Aquesta no és sempre necessària, té caràcter voluntari i serveix sobretot en els casos que els nous acords modifiquin el funcionament anterior al procés. És hora de revisar els acords. Els convenis signats han quedat obsolets o no responen a les necessitats detectades en el procés, per tant cal posar de nou per escrit els nous acords. De vegades cal fer abans sessions individuals amb cada part per preparar la mediació conjunta.

Etapa 7: ITV.

Com que ja ens coneixem, pots comptar amb mi per fer una revisió anual de com han anat les coses, quines dificultats han sorgit, com reorganitzar o re-enfocar les eines. Sovint, apareixen noves necessitats que si es treballen amb antelació evita la intensitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: