Com ho farem?

Com a consultora familiar i segona mare (convisc amb dos adolescents fills de la meva parella) sé que ser mare o pare no és fàcil. Porto vint anys atenent a families tant de Barcelona, com de Vilanova i la Geltrú o Sitges, i de fet gràcies a les noves tecnologies avui dia puc atendre no només al Garraf, sinó arreu del estat, ja que es poden fer les sessions en línia.

Els fills i filles no neixen amb un llibre d’instruccions. Ens passem tota la vida mirant de fer-los feliços i qüestionant les nostres accions. Ho estaré fent bé? Seré una bona mare/pare? Què passa si tinc una nova parella? Però quan arriben a la pre-adolescència els dubtes encara es fan més grans:

Des de fa temps que he perdut el contacte i sembla que sigui una persona estranya a la seva vida. Es tanca a l’habitació quan arriba i només surt per sopar. Potser està trist/a? I quan puja la conflictivitat: ja no aguanto més, ens passem el dia cridant-nos, falta a classe i està trinat a les escombraries el seu futur.

PREOCUPACIONS COMUNS DE MARES I PARES D’ADOLESCENTS

A la consultoria, t’acompanyaré per entendre millor l’etapa que està, coneixeràs com funciona el seu cervell biològica i mentalment. Però no només es tracta d’entendre, es tracta també de trobar solucions. Aprendràs noves eines de comunicació, a posar límits, trobar solucions als conflictes, a acompanyar el teu fill/a en els estudis, aconseguirem que participi en les tasques de casa . En definitiva trobar una nova perspectiva, establir nous canals de comunicació i construir una nova relació familiar.

I tu, jove, adolescent, l’etapa en la que estàs és un moment meravellós. Els amics són els més important per tu, res no et fa por, tens ganes de menjar-te el món, apareixen els primers amors, comences a sortir sol/a, ja ets gran. Però sovint és també l’etapa més difícil. Ja no ets una nena/nen, però tampoc adult. Vols volar, però no tens ales. No vols explicar a les coses als pares perquè sembla que només volen controlar el que fas, però alhora no saps amb qui parlar de la teva part fosca.

 L’ESO se’m fa gran, em sento molt petita a l’insti, he de decidir un munt de coses: he de pensar què estudiar, què treballar, segueixo fent esport? Suspenc un munt i no sé què fer… És més important la parella o els amics?, què passa i una amiga es passa de festa i es desmaia? Me l’han liat al insta i ara tothom passa de mi…

Frases reals d’adolescents

Estaré al teu costat en aquest procés, recordo perfectament com vaig patir quan era adolescent i és per això que em dedico al que faig. He treballat un munt d’anys amb joves i entenc perfectament el moment en què estàs. No farem teràpia, no sóc psicòloga, el meu un espai d’aprenentatge, però no et faré llegir ni estudiar, ho farem xerrant i provant. Ho podem fer a la consultoria, o si ho necessites, fent un passeig. Aprendrem a gestionar millor les seves emocions, descobrirem els interessos reals que et mouen, organitzarem millor el temps, abaixarem l’estrès, buscarem maneres de millorar la relació amb el grup amics i amigues, parlarem, si tu vols, de drogues, sexualitat i estudis. I tot serà confidencial, jo només explicaré als pares el que em deixis. A més els pares també els veuré, i els ajudaré a entendre’t millor. Entre tots trobarem la forma perquè la vida a casa sigui millor, per tu i per ells.

Com seran les sessions?

Farem sempre una primera sessió (presencial o virtual) GRATUÏTA amb el pare/mare on em plantejaràs quins són els teus dubtes i jo t’explicaré què faig i com ho faig. Si veig que et puc ajudar quedarem per fer una sessió de diagnòstic i si penso que hi ha altres professionals o serveis més adequats pel teu cas, et faré una derivació cap a ells.

La segona sessió és de diagnòstic. Profunditzarem en el teu cas i temporalitzarem el nombre de sessions segons el cas. Aquí veurem si cal fer un seguiment llarg, mitjà o curt. Tot depèn de la mida de la motxilla que portis carregant. Mirarem quins són els paquets que més et convenen segons la teva situació econòmica. Es comença a treballar i et donaré algunes estratègies per provar a casa.

EN EL CASOS ON LA DIFICULTAT ESTIGUI MOLT IDENTIFICADA, SIGUI MOLT RECENT O IMMINENT

Sovint no cal treballar amb l’infant o jove i es pot fer mitjançant la família. És de curta durada, i serveix sobretot en casos de prevenció, abans que es doni el conflicte o quan la situació conflictiva és molt incipient:

  • Vols estar preparada per les dificultats que tindrà el teu fill/a en començar l’ESO.
  • No saps com acompanyar als teus fills en els estudis.
  • Notes que des de fa poc temps el teu fill/a s’ha tancat i no saps què li passa.
  • Tens una mala notícia i no saps si li has d’explicar al teu fill o no saps com.
  • Tens una nova parella i tens fills.
  • Has començat una relació, la teva parella té fills i no saps quin és el teu paper.
  • Vols que adquireixi un nou hàbit (estudis, tasques de casa, responsabilitat).
quan SIGUI NECESSARI FER UN TREBALL PROFUND O EL NIVELL DE CONFLICTIVITAT/DIFICULTAT SIGUI MOLT ELEVAT:

En aquests casos és millor treballar amb tota la familias tot i que no és imprescindible.

  • Sessions individuals amb la mare/pare (en cas d’estar separats o que ho prefereixin fer així). Es fa una inicial de diagnòstic i després un cop al mes, si es treballa amb el/la jove o cada deu dies si no es treballa amb el jove/infant.
  • Sessions individuals amb el fill/a. Jo recomano començar per una setmanal, per poder establir un vincle aconseguir que expliqui quina és la seva situació, però de seguida serà quinzenal. Un cop acabat el procés ofereixo una ITV anual per moments clau de decisions (escollir batxillerat, carrera).
  • Sessions conjuntes de tota la família. Normalment és una mediació puntual per posar per escrit els nous acords.

Espero que si has arribat fins aquí, et puguis fer una idea de què farem, però si encara vols saber més, del meu mètode, entra aquí.

%d bloggers like this: